Om Lillo Gård

De gamle boplassene har noe ved seg. Der folk har bodd i hundrevis, kanskje tusenvis av år. Det er som om alt var ment å være sånn. At bakken heller perfekt her, flater perfekt ut der. Som om naturen og menneskene har satt seg ned og blitt enige – sånn må det være.

Oslo er bygget rundt gamle gårder og på Lillo Gård har det bodd mennesker siden steinalderen. Ikke rart man finner ro. Ikke rart alt ser og føles riktig. Her har folk blitt enige med steinene, gresset, trærne og vannet – perfekt plassert på en liten kolle.

Nå vekkes området til liv igjen etter mange år bak gjerder, ned-asfaltering og forfall. Nå skal Lillo Gård igjen snakke med mennesker; barn, voksne, familier … livsnytere.

Lillo Gård vil bestå av elleve nye bygninger med til sammen 415 selveierleiligheter fordelt på 174 leiligheter på Haugen og 241 i Lunden. Boligene blir liggende vakkert i landskapet rundt den gamle gården. Selve gården rehabiliteres til bruk for beboere, naboer og forbipasserende.

Prosjektet deles i to områder som heter «Haugen» og «Lunden». De henger begge sammen med det gamle gårdstunet som vi kaller Tunet – Lillo Gårds hjerte. Selve gårdsbygningene har nylig blitt oppmalt og istandsatt og vil gjenoppstå i fordums prakt. Nå skal veggene igjen snakke, men hva vil de si? Vil de fortelle om hverdag? Fest? Finner man glemte kjærlighetsbrev eller en drengs skriblerier i skafferiet?

Gårdstunet blir som en forhage til boligene, samtidig som avstanden til byens fasiliteter er kort. Ved Tunet kommer også et nytt torg – som vil yre av aktivitet, butikker, kaféer og godt naboskap. Her skal nye minner skapes gjennom daglig bruk av beboere og naboer.

Å gå inn på Torget er som en reise fra byen til landet. Bygningene rundt Torget er inspirert av låver. Det blir mørkbeiset panel og inntrukne balkonger som, sammen med de største vindusflatene, får lemmer. Kanskje du lar dem være åpne på kvelden for å slippe inn stemningen? Kanskje du lukker dem? Du bestemmer selv hvor mye du vil ta del av plassen.