Arkitektens ord

Litt på landet, midt i byen.

Oslo ble bygget rundt gårder. I dag har mange av disse forsvunnet, eller står litt bortgjemt i en by som har vokst fra dem. Prosjektet Lillo Gård løfter fram de opprinnelige gårdsbygningene for å gjenskape en kjær og kjent møteplass i bydelen. Sett i forhold til dagens store og hektiske by, kan avstanden til disse små, gamle bygningene virke stor. Nøkkelen til prosjektet ligger derfor i nedtrappingen: Små skritt for å få komme ned i målestokk, for å roe det hele ned.

Prosjektet deles i to «områder» som har fått navnene «Haugen» og «Lunden». Haugen er kompakt, tett på byen, og med utsikt til livet rundt. Gårdstunet blir nesten en forhage og avstanden til alt i Oslo er kort. Her er leilighetene kompakte, gjennomgående og alltid med en stille side. Man kan trekke seg tilbake fra det travle bylivet når man ønsker det. Hvert hus får sitt eget uttrykk og mangfoldigheten står sentralt.

Lunden bygges opp rundt egen gårds-plass, formet som en liten park. Husene får mange fellestrekk, som for eksempel en trappet planform som gir flest mulig hjørneleiligheter. Plasseringen er stille og tilbaketrukket fra veien, tett mot parken og Akerselva. Leilighetene her er og romslige og rolige. Bilfritt og stille, her trives både barnefamilier og folk i sin beste alder. Gårdsbygningene og byliv er aldri langt unna, bare en kort spaser-tur gjennom hagen.

Her løper også barna fritt: Utearealer, barnehagen og parken – alt henger sammen. Her finnes både masse plass og mange steder å utforske. Lekeplassen, venner, skolen, elven. Sykkelveien fører både opp til marka og ned til byen. Bilen står ikke lengre sentralt i hverdagen.

Det finnes mye fint i disse gamle bygningene, fra en tid da livet var mer langsomt og nært. Det handler om å ta tiden tilbake. Lillo Gård bygges opp rundt dette. Litt på landet, midt i byen.

John Glazebrook
sivilarkitekt MNAL og partner
4B ARKITEKTER